MATOS 

Mat tankar och foton

 

 

 

Drycker

2017-02-11

Vad passar bättre när man är förkyld o inte alls hungrig en att prata om drycker.

När jag går på Restaurang vill jag inte bara har god vacker mat lagad med omsorg av lokala frächa råvaror serverade av trevlig personal. Jag önskar också att dryckerna gör att allt faller på plats. Inte bara att man kan välja mellan Ljummen Eriksberg till Förrätten o kall Falcon till det varma o så kaffe som stått på värmeplattan i matsalen sedan förra påsken till desserten.

Mina önskemål är lite mera en så. Jo visst, det går att dricka industrilager till finmat men det finns numera ingen anledning att först laga mat med omsorg o kärlek o sedan bara kunna servera blaskigt industrilager.

I dryckesmenyerna finns det oftast mycket övrigt att önska men flera matställen med lite känsla har lokala öl eller iallafall öl från micro bryggerier vid sidan av dom på tapp man måste ha. Vissa restaurangägare får kämpa lite extra för sina medans det är självklart för andra.

Oftast är det kedjor som ägs av bryggerier typ Spendrups och Åbro, på dom flesta ställena jag vet kan man även få öl från lokala bryggerier likväl öl från andra länder.

Här i Norrköping har vi blandannat Black Lion (Åbro) och Titans (Spendrups) Att tillgå när ölsuget blir för stort, på båda ställena serveras bra mat och man kan välja olika öl. Både industrilager och öl från microbryggerier. Här i stan har vi även ett lokalt bryggeri Norrköpings Bryggeri som båda restaurangerna oftast har att erbjuda.

På min Gastropub kommer det finnas öl från alla länder både på flaska och tapp. Kommer brygga eget öl i lokalerna och förstås även tillhandahålla öl från lokala bryggerier om så finns. Maten kommer hålla samma kvalite och ska ha månadens ölmeny, en 3 rätters med både öl i o till maten. Min gastropub kommer vara obunden. Det vill säga att jag kommer äga tapparna själv. Möjligen hyr jag ut några så typ Åbro kan ha en kran hos mig om dom så önskar, men dom kommer inte ha något att säga till om när det gäller det övriga sortimentet.

Husets hemtrampade röda o vita kommer också finnas och så en stram men avägd blandning whisky.

Vinmiddagar har man ju sett, men ölmiddagar är inte så vanliga. Här har vi i Svenska ölfrämjandet förmånen att varje år få åka till Malt och Humle i Linköping för att avnjuta årets måltid med god mat o passande öl till. Där väljs ölen först o så görs maten därefter, lite arbete för kockarna men en fröjd för oss till bords.

Med åren har det blivit poppis med microbryggerier, så poppulärt att storbryggerierna har känt sig lite sidosatta, marknaden för blaskigt lager minskar till förmån för mustigt lokalbryggt. För några år sedan skapade Spendrups Brutal Brewing. En ytterst töntig kampanj lancerades där man hävdade först att det var anställda som hade gjort ölet på fritiden. Är säker på att ölet såldes först på att det var rätt diffust att Spendrups stod bakom. När det kom fram var det lite för sent. Ett rätt okej öl, men kampanjen störde mig otroligt.

Rätt vanligt är det också att storbryggerier har egna premiummärken eller att man lägger in andra bryggerier i sin transportkedja. På så sätt kompletterar man sin egna portfölj samtidigt som man hjälper mindre bryggerier och vi som konsumenter får mera att välja på.

Annars då?

Jo det är förkylt. Men peppar peppa ta i trä så ser det lite ut som ljuset finns där i tunneln, kan ju vara ett tåg. Men hoppas o tror att det är bättringsvägens ljusglimt som syns.


 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)