MATOS 

Mat tankar och foton

 

 

 

Menyer

2017-02-05

En meny kan se ut på många olika sätt. Som böcker med läder sidor, a-4 ark inplastade muntliga på svarta tavlor  ja kort sagt i alla former o storlekar.

Innehållet på menyerna kan bytas varje dag varje vecka varje månad varje år eller som oftast aldrig. Har man en meny så har man.

Många kockar jag har träffat anser att en meny är för att vi som kunder annars får svårt att bestämma sig. Trots det finns det menyer med 100 rätter på. Förstås är det enklast för restaurangen att bara ha typ 3 förrätter 4 varmrätter o 3 desserter. Inte mycket att välja på och kvaliten behöver inte vara bättre för det. 

Om man är på en restaurang en gång räcker det att det är en hyffsad rätt. Men bor man på til exempel ett hotell känns det trist att behöva äta samma hela tiden för att det är den rätten som man tycker bäst om.

Man kan tjusa till det med att ge rätterna lite roliga namn (Franska tyder på lyxtänk) och förstås i menyn trycka extra på att rätterna är gjorda på plats av noga utvalda råvaror och att köttet förstås är ekologisk.

Att i menyn berätta vart kött o grönsaker kommer från är förstås ett plus. Men tror att man ska undika namnge maten. Till exempel Värmarmorerad file från Göte 1234. Har varit med om det en gång och det kändes lite väl familjärt. (har för mig det blev fisk)

Skulle det funka utan menyer. Kunden säger att han vill ha en soppa en fiskrätt utan räkor och något chokladigt till. Kockar jag pratat med säger nej. Troligtvis för att det krävs viss uppfinningsrikedom. Samma om man bara får välja på råvaror. Från en välmatad tavla i matsalen kan man välja råvaror till förrätt varmrätt och dessert.

Till exempel Lax löjrom tomat pilgrimsmusslor till förrätt Oxfile lök färska champinjoner rödvin tryffel blomkål till varmrätt och vit choklad björnbär glass till dessert. Skulle vara spännande att äta på den restaurangen helt klart.

Vaknade inatt och mådde illa. Somnade om efter ett varv på toaletten och vaknade kl 14. Frusen med huvudvärk. Tvingade mig ut en sväng för att gå ut med soporna framåt eftermiddagen, orkade inte laga käk så det blev pizza idag. Nu så något piggare och det finns risk att det blir svårt att sova. Tur att det inte är jobb fören på Tisdag. Men är lite frusen så det blir nog ett kvällsbad vartefter.

Just nu om en tågresa genom kanada. Om jag hade pengar skulle denna resa hamna på önskelistan över resor innan jag dör.

Innan du dör kommer sen, en serie som jag så här långt har lyckats kolla på. Annars håller jag på att kolla igenom alla Johan Falk och har hunit fram till sista säsongen. Jhoan Falk är nog det bästa som gjorts i sverige. 

 


Eifeltornet i Paris, också en cool resa

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)