MATOS 

Mat tankar och foton

 

 

 

Att välja sina råvaror

2017-02-03

För en restaurang finns det olika vägar att gå när man köper råvaror. Allt från en större grossist är smidigt och troligen billigaste endå. Eller så går man över parkeringen, köper allt på willys och skriver att råvarorna är handplockade från trakten. Man vill som kund gärna att kocken själv väljer ut dom bästa råvarorna från marknaden och lagar av det som finns. Lite dröm och rätt så ovanligt nu för tiden.

Det kommer bli mer o mera sällsynt med kött från gårdar, såh hoppfullt ut ett tag. Men det bär sig inte med dyrt svenskt kött när man kan köpa likvärdigt från citygross för hälften.

För en restaurang är det fortfarande utländskt kött som gäller, sorgligt men sant.

Lika dant med grönsaker. I en perfekt värld odlar alla restauranger sina egna grönsaker och kryddor. Styckar sina egna kor, ystar smör och bakar bröd. Så vill vi ha det både jag som kund och kockarna innerst inne. Men tyvärr är det inte möjligt.

Pengar som styr. Det är därför produsenter försöker dryga ut dyr oxe i burgarna med till exempel billig häst. Man färgar upp  fläskfile från Danmark o kallar det oxfile. Som jag har skrivit det förut är det bara att hoppas på det bästa. Några kommer att köpa bluffen och då har man tjänat några spänn.

När det gäller frukt o grönt är det svårare att bluffa. Men förstås kan man alltid kalla det för svenskt o närodlat. Inte så att jag som vanlig gäst kommer kräva bevis för varje enskild grönsak.

Idag var det intejuv, det är timmar som kanske gäller och eventuellt sommarjobb. Önskar mig som alltid en framtidskula så jag kan se vad som kommer att erbjudas senare. Kan då säga nej till jobb som inte passar för att jag vet att det kommer bättre erbjudande senare.

Gjorde även tester för ett sommarjobb. Det har blivit poppis med diverse tester nu för tiden. Dom där vanliga testerna med frågor är inga problem. Men så dyker det upp märkligheter som det idag. Olika symboler o så skulle man gissa den sista. Funkade inte alls. Nä, det jobbet får jag nog inte.

Passade på att släntra omkring vid inre hamnen och fota lite. Detta är en miljö som snart försvinner då komunen vill bygga bostäder här. Flotta bostäder som ingen har råd med och för det kastar man bort hederliga företagare som funnits på området sedan seklet var ungt. Jaja kanske får man se det hela när det blir klart.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)