MATOS 

Mat tankar och foton

 

 

 

Hemgjort och Bortbakat

2016-08-10

En kommun förbjöd en bagerska att kalla sitt hantverk för hembakat då det faktiskt var bakat i bageriet. Saken blev en riksnyhet då det fortfarande råder nyhetstorka och kommunen ändrade sitt beslut.

Är otroligt trött på att restauranger och bagerier kallar saker för just hem någonting.

Hem bankad schnitsel hemrullade köttbullar till exempel. Gjorda på plats i restaurangen är det helt klart men är säker på att kocken inte tar hem råvarorna o gör hemma, bankar 300 schnitslar eller rullar 1500 köttbullar till julbordet på köksbordet och steker dom i stepannan. Och med det är det falsk marknadsföring att kalla det något annat en vad det är.

Hembakat i butik står det ibland och man menar då bakeoff som personalen gräddar själva i butiken. Blir inte alls hembakat för att man gör det som hemma dvs bakar i ugn.

Namnet härgjort förekommer och syftar då på att man gjort det på plats. Ett töntigt namn tycker jag.

Bakat längre bort en du orkar gå och därför fraktas hit med lastbil stod det att läsa på en skylt i en butik i Skåne jag besökte för länge sedan. En bit bort låg det annat bröd och en skylt där det stod Bakat av Maria på lagret, det framkom inte om Maria hade bakat brödet hemma eller på lagret.

Smakar som hemlagat förekommer också i reklamen, men oftast stämmer det inte alls. Som om din mormor hade gjort, känns också lite missvisande.

Nog gnällt om den saken.

En rätt okej dag på Molnfabriken har det varit.

Kvällsmaten blev carre kokt potatis o bea gjord av Erik Lallersteth i hans kök o uppvärmd av mig i mitt. Råkade dock koka upp den lite väl hårt men ett okej substitut för den late kocken som inte orkar laga från grunden.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)