MATOS 

Mat tankar och foton

 

 

 

På Kryss

2016-03-12

Förutsättningarna var inte så där jätteperfekta för en kryssning. En resekamrat som inte alls ville och jag som inte måddde riktigt bra dagen innan.

Hur som fick jag med kamraten på bussen och vi for iväg till stockholm. Fin modern buss. Få passagerare så man kunde vältra sig och en trevlig chafför, det började iallafall bra.

Det känns som en halv evighet att komma till Storstaden Stockholm. Mariella tonade upp sig och det kändes rätt okej att vara på plats. Incheckningen gick smidigt och det var bara att trava direkt ombord. Skönt att slippa behöva vänta.

Långa gånga in till båten och det såg nästan ut som om även resekamraten började bli lite ressprittig. Det kanske blir bra det här endå. En stor ljus hytt med fönster och kylskåp med förfriskningar.

Det fanns gott om tid att i hytten spola bort invändigt resdamm med från kylskåpets kalla kultor. Det var så fridfullt där i hytten att jag nästan missade när båten lämnade hamnen. Kunde iallafall ta dom obligatoriska avgångsbilderna.

Vi hade bokat en senare sittning men föll för föga kamratens gnäll och kollade om det gick att noka om. Det var inga problem, så 1 timma tidigare en planerat satte vi oss i buffen för att äta. Rätt lite folk. Lite o organiserat och kanske inte så där gott som jag hoppades att det skulle vara, men rätt trevligt.

Mätt och hyffsat nöjd va det så dags att utforska Mariellas nöjesutbud. Pianobar. Showbar och nattklubb som öppnade vid 20 fanns det att tillgå. Stallhagen från Åland fick börja kvällen.

Kvällen förflöt i stilla mak. I nattklubben fanns det trevligare öl att tillgå finnkarioke och trubadurer (till resekamratens stora förtjusning) och en bra showgrupp som framförde blandade covers i stora baren stod för nöjet. Det blev en lång och mycket trevlig kväll och natt.

En smula seg när jag vaknade på morgonen. Livet som kryssare är inte riktigt som det brukar vara. Lite piggnade magen till av äggröra o bacon. Vi hade inte något direkt planerat i Helsingfors så vi stressade inte alls.

Nåväl efter en lung morgon stundade då äntligen en promenad i Finland. Målet var centrum och Stockman och Teerenpelis bar som skulle finnas i närheten. En massa oväsen från torget gjode att vi nyfiket gick dit först. Det visade sig vara en demostration arrangerade av Finska bönder. Argt och högljutt. Vi gick en gata högre en vi tänkt från början och snubblade därför bokstavligt talat på Teerenpelis bar. En öl och trivsamt samtal med söt servitris fick det bli helt klart.

Efter det gick vi så bort till Stockman. Blir som foodie aldeles varm att gå i den finska lyxdelin som har allt en svensk butik inte har. Inte lika harmonisk och pepp för shopping som jag brukar men det blev lite  buljong och öl. Sen besökte vi Alkobutiken som ligger bredvid.

Jahaja. Vad nu?

Med ryggsäckarna fulla på trötta kroppar gick vi tillbaka till baren och drack öl och en 10 årig whiskey. Någon hade grävt av en kabel vilket gjorde att man måste betala med kontanter. Ett litet avbräck i planeringen men även det gick att ordna. Hursom va det otroligt trevligt, nästan så vi inte alls ville gå därifrpn.

Men allt skoj har ett slut och vi hade en båt att hinna till!

På vägen tillbaka möttes vi av böndernas traktordemonstration. Inte ofta man ser så här många traktorer på en gång inte. Förstår deras ilksa men lite skoj att se va det.

Väl ombord lugnade vi ner oss i hytten en stund och igen var det nära att jag missade avgången. Tur att vi bodde högt upp så det gick snabbt att ta sig ut och från båtens högsta possition säga adjö till Helsingfors.

Till kvällens kulinariska hade vi valt nya konceptet Plate social dining. Fick lite intryck när jag läste att det lite skulle vara som dåtidens vikingablot där folk åt tillsammans och delade från skålar och fat. Det visade sig vara vanlig fine dining och vi blev lite besvikna. Gott förvisso men små detaljer gjorde att det inte kändes helgjutet och perfekt (kanske blir det mer om denna middag på annan plats).

På hemresan hade Finnarna intagit skeppet. Betydligt flera nu och det är väll förvisso inte så konstigt. När vi åkte till Helsingfors var det lite öde. Nu blev det istället lite trångt. Vi roade os med att titta lite på glada finnar som sjöng smäktande balader i karioken och lite på showen.

Men vi var slitna efter gårdagens frostnatt så innan dom finska sjuåringarna gick vi ner till hytten, drack bubbel och tittade på whale Wars på discovery. Kamraten bäddade ner sig och jag hade ingen lust att gå ut ensam så även jag la mig i hopp om att på morgonen vara pigg. Lite svårt att sova då kamraten som vanligt slocknade på 20 sekunder och snarkade som ett sågvärk. 

Morgonen kom och inte alls pigg. Det blev en kall avrivning innan frukost. Var inte alls sugen och ute var det svinkallt kändes sådär. Avstressat och harmoniskt som omvä'xling. Noterade att många finnar inte slutat festat en.

Våran hytt var på samma våning som man gick ut på så vi slapp böka o dona med trappor och skit. Även utgången gick ovanligt lugnt tillväga och ute var det lite varmare. Skönt då det tog en stund innan bussen kom.

Samma chafför som när vi åkte till Stockholm. en trevlig prick. Bussen dock en annan men hade samma standard.

Undrar varför det känns snabbare att åka hem en bort?

Kamraten konstaterade att det hade varit en trevlig resa och att han var nöjd. Och visst har det varit det. Är nu lite trött, men avkopplad och fullt redo att ta i tu med sånt som händer i veckan.

På Måndag åker jag till Nyköpings sjukhus för anställningsinterjuv, det är en tjänst i poolen som kan vara aktuell. Visst hade det varit bättre med en 100% tjänst istället för en som innebär jobb lite då o då. Men jobb är jobb och hoppas på att det blir något av något så småningom.

Nu har jag småmumsat på ostbågar och smuttat kola framför datorn med mellon i bakrunden. Undrar lite om den där Frans har någon chans. Dom svenska melloekonomerna skulle skrika av förtvivlan, men visst skulle det vara skoj om vi vann igen. Dom internationella jurygrupperna tyckte ju bidraget var bra.

Nähäjaha

Nu blir det att släcka ner och gå till sängs.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)