MATOS 

Mat tankar och foton

 

 

 

Bluff Båg och Lurendrejeri

2015-12-02

För en stund sedan ringde telefonen. Jag var djupt försjunken i internets underbara värld och svarade utan att tänka. En man säger då på engelska att han ringer från Italien. Italien svarar jag då något förvirrad. Ja svarar han då och fortsätter gillar du italiensk mat? Då har min hjärna kopplat att det är något fuffens på gång och jag lägger på. Har läst om det här bluffförsöket. Det går till så att du blir uppringd svarar ja på någon dum fråga, blir fångad på inspelning och du förbinder dig därmed i något avtal som kostar pengar och är svår att komma ur.

En annan luring som var ett tag sedan är att någon ringer till dig på en skruttig telefonlinje och förklarar på kass Engelska att vederbörande ringer från Microsoft och att du har problem med datorn. Lägg på eller börja prata svenska då lägger vederbörande på rätt snart. Detta är en bluff med avsikt att få tillgång till din dator.

Det är inte bara på telefonen som det bluffas. Nä sånt sker systematiskt även på nätet. En form är tävlingar där det likefiskas och du luras tro att du är med för att vinna sommarstugor resor till Ullared bilar och mobiler, du eller någon annan lär aldrig få något.

Bluff på nätet är det också dom som sensationellt förklarar att man på denna sida såg någon få en splitter ny tv soffa tröja skor mobil eller vad det nu kan vara. Jo det är sant. Jag gjorde så och fick prylen  och tycker förstås att du ska göra detsamma Bara gilla dela och svara på några frågor och vips så får du något. Ren skär bluff. Bluffakuten på Facebook och Viralgranskarna på nätet är 2 bra kanaler för att kolla innan ni delar eller deltar. Nu är inget av det helt skottsäkert. Men det är en bra start.

Vi delar och gillar av bara farten. Läser inte och tänker oss för. Utan bara delar och gillar. Kolla först innan ni delar tävlingar där du kan vinna allt möjligt, frågor såsom vem av dina fb vänner du ska fira påsk med, Upprop såsom Maddelene 22 söks av sin pappa (dela bara om dessa kommer från polisen eller organisationer typ missing people) eller varningar om vita skåpbilar (inte alla vita skåpbilar är ute efter barn. Finns dom som åker vilse eller levererar saker också).

Att dela av bara farten kan också vara helt harmlöst och ofarligt. Jag tar den där 3 år gamla smörgåstårtan som exempel. En tävling som något bageri gjorde för några år sedan. En vinnare korades och allt var frid och fröjd. Med jämna mellanrum återkommer tävlingen och det är samma tårta där vinnaren korades 2012 som folk delar i hopp om att få. Oj en smörgåstårta gilla dela... Jag gjorde det och kände mig lite skamsen efteråt.

Var kritisk till allt du läser och lev lite säkrare på Nätet.

I övrigt är det tvättdag idag. Lite senare då grannen tog min ursprungliga tid. Men det gick bra att tvätta senare också. Har diskat och pysslat lite.

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)