MATOS 

Mat tankar och foton

 

 

 

BRÅVALLAFESTIVALEN 2015

2015-06-28

NÄ detta år var det långt ifrån säkert att jag skulle köpa en biljett tidigt. Det bådade gott när man släppte KSMB och i ryktena florerade stora band såsom AC/DC och Motörhead så köpte en tredagars.

När så festivalen gick av stapeln va det igentligen bara 3 band som jag var intresserade av Arch Enemy KSMB och Sabaton, riktigt tunt och det kändes lite bistert. Extra tunt va det på Torsdagen som bjöd på en sprakande upplevelse med Arch Enemy vars sångerska imponerar starkt på mig med sitt dova mullrande i sången, hon låter som en hel karl o mer därtill.  Nyligen har man bytt sångerska. Lika snygg och med minst lika dovt mullrande pipa.

Blev lite Danko Jones och så såg jag In Flames som levererade en helgjuten show mycket bättre en förra gången dom spelade på festivalen.

Fredagen Va det NOFX och Framförallt Lars Winnerbäck som stod för fägringen. NOFX Sisodär men rätt skoj att ha sätt dom live nu.

Lars är trots att han är från Linköping helt okej som artist sångare o låtskrivare, det blir bara bäst när han står på scenen, säger som en vän jag mötte i vimlet. Man blir lite kär.

Avslutningen på Torsdagen var festivalens dragplåster. Robbie Wiliams. Han hade ett helt uppåd musiker på scenen och svassade runt som den kung han tror att han är till fansens stora förtjusning.Visst mina öron trillar inte direkt av när jag lyssnar på hans musik och showen var rätt spektakulär men hans After Ski pop funkar helt enkelt inte riktigt för mig. 

OCH SÅ kom då äntligen Lördagen som bjöd på överlag fint väder och började lite mjukt med Stiftelsen o en mugg öl. Sen Norska Katzenjammer som bjöd på trivsam laybackmusik spelad på instrument jag aldrig sett. Inte så att jag springer o köper en skiva, men helt okej att sitta på gräset o vila örona en stund.

Kommer inte häller köpa mig en skiva med Kent och såg dom främst för att det inte riktigt fanns något annat på scen just då. Men nu var det inte så pjåkigt och stunden inte helt bortkastad.

Men så var det äntligen dax för hjältarna i KSMB som dagen till ära hade förstärkt ensembeln med blås o rytminstrument.var för liten då när det begav sig och när jag upptäckte bandet hade dom lagt av och till dom få återupplivningarna var det långt bort. Men ikväll stod jag där en god stund innan så jag skulle få en bra plats. Konserten började och stämningen var på topp på scen och framför. Lite svajjigt i både sång o presentation men det är ju punk o ska vara  lite oborstat o skränigt  Humöret på topp och  sångarna sprang runt på den stora scenen som om elden var lös och dom politiska budskapen osade svavel. Hitsen radades upp och vädret kanon. Recensenterna lite spretiga, från skitbra till uselt. Men för mig är det ett fint minne, att ha fått sett bandet jag gillat i så många år o bara lyssnat aldrig kollat på. Flera återföreningar på Bråvalla! 

Årets dummaste av arrangören måste vara att Sabaton och Eagels of Death Metal spelade exakt samtidigt, att det krockar på festival och att man inte orkar höra på allt hör till men i detta fall kanske arrangören borde ha tänkt till lite.  Var nyfiken på Eagels men valde Sabaton och ångrar mig inte alls.  Det var bitvis lite flamsigt på scenen, man känner sig lite snuvad på en låt eller två som försvann där i sandlådan. sångaren var helt klart rörd av publikens verbala Kärlek att det tog stopp ibland då han blev lite för till sig. Sabaton levererade en helgjuten metallshow med många bra låtar ur reportoaren fartfyllt och eldfängt som det ska vara när det gäller Sabaton. Enligt sångaren gör gruppen 150-160 spelningar om året och denna på Bråvalla kommer dom att minnas länge, jag tror honom.

Med Sabaton tog jag farväl av årets Bråvallafestival och lunkade hemåt med musikmätt huvud  på ömma fötter och stela ben.Det blev rätt bra det här trots allt tänker jag glatt när jag passerar den ena spårvagnen fullare en den andra.

Förutom musik äter man mat på festival, det är rätt dyrt och smaklöst då tanken kanske är att det ska passa alla inte så att magen gjorde volter av förtjusning men blev alla dagar mätt.

I år fanns det mera sittplatser och bättre möjligheter att gå på toa. För en femma kunde man lyxa till det med att gå på vattendass, lite trevligare o kön gick smidigt (i alla fall om man jämför bajjamajorna). En klar fördel när blaskigt öl gjorde blåsan full.

Betalsystemet funkade i år klockrent. Lite struligt då man inte automatiskt fick tillbaka sina pengar på bandet utan man var tvungen att ta ut det i kontanter innan man gick hem. Men med lite planering var det inte några problem och löste sig smidigt.

Vädret så gott som regnfritt och en Lördag som var mer en kanon, det förtjänar Bråvalla helt klart.

Från mitt perspektiv va det en lugn festival och har trivts, har luddat omkring. Lyssnat på musik ätit o druckit o hejat på folk så som det ska vara.

50703 biljetter sålda och Inser  att detta var ett mellanår och förhoppningsvis är det större saker på gång nästa år. Då kommer jag dock vänta längre och inte köpa innan jag får helheten klart för mig.

Tack för dom här dagarna Bråvalla! Om ni levererar nästa år så kommer jag!! Annars blir nästa ett mellanår för mig.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)