MATOS 

Mat tankar och foton

 

 

 

Matåren 2010 2011 2012 2013

2014-12-02

Här under har jag kopierat listorna över matåren på  ett o samma ställe, främst för att jag funderar på att ta bort avdelningen matblogg. Håll till godo att minnas.En lista för 2014 kommer när detta år är slut

Nytt år med nya middagar att avnjuta. Ska här göra ett försök att summera matåret 2010.

Årets Förrätt- Gravad och Hickoryrökt oxfile. Spisen 30/4

Årets varmrätt - Biff med rödvinssky bea grönsaker saltrostad potatis samt utsökt stekt sparris (men aldeles för lite) Sjöstugan 15/8

Årets Dessert - Vaniljglass med citrusmarinerad frukt och cocosflarn. La Mansion 31/12

Årets middag - En 3 rätters som avslutades med en mycket god dessert som länge var årets upplevelse på dessertfronten. Inte väntat att få årets middag just här med ny kock o slimmad sommarmeny. Skogsvikens pensionat 13/5

Årets wok - Kyckling med grönsaker. Saigon takeaway 27/8

Årets soppa - Kycklingsoppa. Tandoori Nights 7/8

Årets grill tallrik - Buffe som blev tallrik och dög aldeles utmärkt åt mig. Sports bar Söderköping 8/5

Årets oväntade - En oväntat god Gulash med lite oväntade morötter i som sen visade sig vara korv och mera passande i en Gulash Mitropa 17/4

Årets välkommstfras - Hej och välkommen, har ni druckit alkohol ikväll? En kvarterskrog jag glömt namnet på när vi kulturnatten jagade ett ställe att äta på.

Årets Fel - Jag som drar allt wokat över en kam och kallar det Taimat, inte helt korrekt och ska försöka bättra mig.

Årets sämsta - Grillad Tonfisk St george kolgrill 5/6

Årets Slitvarg - Tony som diskar plockar undan serverar kaffe och pratar med kunderna som om dom var hemma hos honom på besök. Lilla Blå Valdemarsvik

Årets inte riktigt min grej - Friterad och sen wokad kyckling, specialite i sydost Asien och i Linköping funkar det tydligen också. Men passade inte riktigt mig Saigon Takeaway

Årets synd - Saigon Takeaway, synd att dom stängde när det började arta sig..Nu ser jag fram mot en Indonesisk takeaway på samma ställe.

Årets Grönsaks buffe La Uva Norrköping

Årets ej recenserade - Lunch på Horsvik (Studsvik) Bacon biff med skysås riktigt gott och vilken salladsbuffe sen (med god vitlöksdressing), en vegetarian kan helt klart trivas där. Tyvärr har inte maten kommit på bild och därför inte recenserad, nästa år kanske?

Årets Gräl - Servicen på Spisen som hävdade att Boilabassien var en gryta, vid samma måltid uppkom också en vild disskution med serveringspersonalen hur gammal en potatis får vara för att inte längre ska kallas färsk. inte konstigt att det stället fick stänga och trots att dom fick hjälp av kniven mot strupen. 30/4

Årets/ nästa års dröm - Att Picco, min lokala pizzeria stänger och att det istället öppnar en kinaresturang där.

Årets fundering - Hur kan man ta 50 spänn för en halvdassig Kebab samt 15 spänn för Cola  och 65 spänn för meny med Cola och pomme. Inser inte studenterna att dom blir lurade. Kebabhak Kungsgatan

Årets Besvikelse - Fullsatt när man ringer och ska boka bord och när vi sen väl kom dit med Ölfrämjarna var maten inget direkt att tråna efter. Black Lion

Årets bättre sent en aldrig - Sista middagen för året avnjöts på La Mansion. Bra matlagning och mysig miljö. Synd att dom nu har stängt, annars hade vi utan tvekan kommit tillbaka

Nu stundar ett nytt 2011 år med flera resturanger att testa för magen måste ju ha mat. Men innan dess ska jag försöka summera året som var. Vad var bäst, vad var sämst och lite där i mellan. Håll till godo.

Årets Kötträtt: Biffstek med lök (God Vän)

Årets Fiskrätt: Stekt hjälmare Gös ( Melanders fisk sthlm)

Årets förrätt: Lillesallad (Melanders fisk sthlm)

Årets Dessert: Kökets egengjorda glass (Pappa Grappa)

Årets nykommling: (Viet Deli) mitt i stan

Årets Lunch: Dillkött salladsbuffe nybakat bröd på (Ettans) i Krokek, godare en så här blir inte husmanskosten och trevligare blir inte lunchen.

Årets uppläggning: Min kyckling wok smakade inte så värst mycket men det var väldigt vacker att se på (San sushi o wok)

Årets Häng: Hade jag bott närmare stan skulle jag säkert vara oftare på (Salige Munken) Trevlig stämning goda öl god plocktallrik och är avnjöts en mycket god porterkallops.

Årets Överasskning: När man kryssat mellan överförfriskade stammisar och satt sig till bords är man inte helt övertygad att maten ska vara kanon( God Vän) är en riktig sylta i possetiv bemärkelse.

Årets Gräl: På (China) får man inte lämna något kvar på tallriken, då får man ingen dessert trots att man beställt. Har nog aldrig varit så förbannad.

Årets märkligaste komponent: Friterad potatistrassel (Pappa Grappa) Konstigt att göra en komponent som inte går att äta pga sin hårdhet.

Årets försvarare:Käkade på (De Klomp) i Linköping och tyckte inte jag fick riktigt vad som framstod på menyn. Serveringskillen försvarade rätten o kökets tänk. Modigt gjort.

Årets väntan: Har man en tid att passa ska man undvika (Bishop Arms) Ölen kom snabbt men resten då?

Årets sås: Kallopps skulle det föreställa men på tallriken kom det kött potatis o en aldeles gudomlig sås (Sports Arena Söderköping) Här gör man dessutom en riktigt god salsa som serveras till Tacobuffen, och inte nog med det. En plankstek som inte betygsattes då reglerna  inte uppfylldes kom med en helt förträfflig bea *suckar saligt*

Årets Tai: Fläsfile med svartpeppar och Honung (Spicy Hot) Är inte riktigt förtjust i friterat o wokat men på Spicy blir det oftast bra även om kryddningen på samma rätt varierar från kock till kock.

Årets förklaring: Det är sånt som händer tyckte man på (Mr Bombay) när köttet var fullt med ben o senor o fettslamsor.

Årets Mail: Fick faktiskt 2 efter att jag testade (Piccolo Mondo) Mail ett ansåg att jag orättvist hackade på den färska? pommen och mail 2 ansåg mig ha fel när jag liknade bean vid fogmassa.

MATÅRET 2012 Listar upplevelser från matåret 2012 med Restaurangguiden och snabbmatsguiden

 Årets Middag/upplevelse/Restaurang – Ardor

Årets Varmrätt – Ångbåtsbiff med nybakad pitabröd fräsh sallad och riktig god Bea (Britta och Lennart Norsholm)

Årets Kötträtt – Ryggbiff, mör som om någon hade tuggat och format den till biff (Ardor)

 Årets Fisk – Röding med spenat, grädde, citron. Det fattades bara en gnutta salt (Ardor)

 Årets Dessert – Mango,Blåbär, passion glass och 3 skvättar wiskey till det gott o nytänkande (Black Lion)

 Årets sallad – Som nyskuren speciellt för min tallrik var grönsalladen till årets varmrätt hos Britta och Lennart i Norsholm

 Årets sås – Mustig och välkokt sås med touch av hallon till Cutebriand ala ryss (ms Galaxy) skysås till Biff på Gershöj serverad i en liten kopparpanna och den perfekta Bean till Ångbåtsbiffen hos Britta och Lennart

 Årets soppa – Aldeles för lite då det var en amues men saligt god fänkålssoppa (Alexander på ms Galaxy)

Årets frukt – Sorbe på Ingrid Marie, som att bita i ett kallt färskt äpple direkt från trädet (Ardor)

 Årets lunch – Chacarero den chilenska smörgåsen. Kina/tai buffe (Restaurang Long Oxelösund)

 Årets kärlekslöshet – Vit havsgös vit konserv potatis vit smaklös sås (Lanternan Arkösund)

Årets Ondska – Nyponsåsen Maxime (Silja Serenad) Syltad kålrabbi med kanelsmak (Scandic Kopenhagen) Konservpotatis (Lanternan Arkösund)

 Årets största – Banana Split på Carl Johan, den största desserten någonsin

 Årets besvikelse – Gå på finrestaurang och få ljummen mat med buffekänsla (Maxime på Silja Serenad). Gå på Fin fransk restaurang, se crepsen tillagas med kärlek och omsorg för att sen upptäcka att glassen till är billig hushållsglass med iskristaller (Fransmanni Åbo). Gå på fin restaurang med svensk och närproducerad prägel och upptäcka att anklevern är fransk (Ardor)

 Årets Ölfrämjar mat – Vällagad porterstek, lika varm och god utan väntan till över 40 pers (Broadway)

Årets snabbaste – Swish sa det så kom kyckling chop soy på bordet, hörde vi ett micro pling? (Axelborg chinese restaurang Köpenhamn)

 Årets Pyttelite – Sås med tryffel så lite på tallriken att jag inte kände någon smak alls (Bon Viviant Silja Symphony)

 Årets väntan – Låååång väntan och inte blev det bättre för det (Scandic Kopenhagen)

 Årets ogjorda – Ostekt fläsksida (Durkslaget)

Årets pasta – Lasagne på Fredgagården

 Årets Wok – Perfekt wokad kyckling, på gränsen till inte klar (Bamboo sushi o tai wok Hageby)

 Årets Burgare – Kycklingburgare. Krispig utanpå och saftig inuti (Burger & co Norrköpings centrum)

 Årets inte på menyn – En lätt överarbetad men enligt uppgift jättegod sallad (Asken)

Årets Bröd – Bakad på plats, ljummen o så gott (Ardor)

 Årets Det brinner – Smärtsamt stark ingefära på Restaurang Long

 Årets Potatis – Klyftpotatisen på Durkslaget och pommes på Burger & co

 Årets Nej – bara en ostsort gör ingen ostbricka (Ardor)

 Årets konstigaste komponent – Friterad (och lite bränd) lakritzrem (Scandic Kopenhagen)

2013

 

Årets kött - Lamracks på Bishop Arms Linköping.

 

Årets Fisk - Halstrad Abbore Cafe Broadway Norrköping

 

Årets Förrätt - Triologi på lax Söderköpings Brunn

 

Arets sallad - Sid salladen till Raggmunken på Cafe Täppan Norrköping

 

Årets soppa - Kycklingsoppa Österns Pärla Gävle

 

Årets Sås - Rosepepparsås Läkerol Arena Gävle

 

Årets Middag  - Indisk dukning Indra Norrköping

 

Årets Lunch - Lax Stekt potatis o kall sås Klacken Konferans och relax Kopparberg

 

Årets Sevice - Oliver (Hovmästaren) Cafe Broadway Norrköping

 

Årets Ölsnax - Plocktallrik G:A Bryggeriet Norrköping

 

Årets Matsal - Osteria Restaurang Rostock

 

Årets Wok - Kycklingfile med tailändsk chilipasta  o Ccashewnötter Hot n Wok Norrköping

 

Årets Husman - Kalops Cafe Bråvalla Norrköping

 

Årets NEJ - Wokat på Pizzeria(överlag)  och maten på Ljungby Rasta

 

Årets Röra - Räkröran på Bistro Maximes toast skagen

 

Årets Lunchdryck - Coca Cola på Läkerol Arena Gävle och Vardagslyx Kumla

 

Årets Puckon - Servitörerna på Scandic Sydhavnen Köpenhamn

 

Årets Sötaste - Sabayonegratinerade Jordgubbar och Yougurt glass, så sött att det knorrade sig från tårna och upp. På Osteria Restaurang Rostock.

 

Årets Burkmat - Med chili och lime kan till och med burkmusslor smaka rätt okej. På Motala Stadshotell

 

Årets Nyöppning - Piccolo Mondo Norrköping Godare pizza, bättre mat trevligare service och kalla såser som smakade mycket (Vitlök och piri piri tex)

 

Årets Kock - Kommer man fram till bordet och säger att man ska göra allt för att du ska bli nöjd. Lyckas han dessutom, ja då blir man årets kock. Klacken Konferans och Relax

 

Årets Gräl - Ingen hade tydligen klagat förut, men jag ansåg i alla fall att man efter stekning saltat skiten ur en perfekt kalvsnitzel. Söderköpings Brunn

 

Årets Fråga - Hur i hela friden får man en ananasskiva så tunn som den på Brasseri Absint i Gävle.

 

Årets Trend -   Tunna menyer där man igentligen inte vill ha något av dom få rätter som erbjuds.

 

 

 

Årets Matställe - Cafe Broadway Norrköping.

 

På Eldkvarns favoritställe följer man den trend med tunna menyer där det inte alltid är lätt att hitta något man tror sig gilla.

 

Matlagningen tyvärr lite ojämn i år men som oftast har i alla fall jag varit nöjd.  Ett exempel på när det funkat perfekt är  Stekt Abborre, lagad med omsorg och kärlek till perfektion. Årets Fiskrätt med full rätt.

 

Servicen är  oklanderig med undanplockning och trevligt småprat av personalen Blir det mycket folk skiter det dock till sig och det blir rörigt. (har sett i alla fall ett totalhaveri under året). Hur stressigt det en är blir man alltid glatt välkommnad och kompenserad om man inte är nöjd.

 

Mysigt och ombonat lite som hemma faktiskt.

 

Utbudet av drycker blir bara bättre och bättre, hoppas att man under 2014 utökar samarbetet med svenska microbryggerier på både fat och flaska, Provningarna här är alltid trevliga och utförda på ett bra sätt. 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)