MATOS 

Mat tankar och foton

 

 

 

Foto eller konst

2017-09-06

I helgen var jag och en kompis ute och for med bilen. Bland annat hamnade vi på en fotoutställning med namnet Vikbolandet by night. Otroligt tjusiga bilder med vyer från trakten tagna på kvällen.

Fotografierna var omsorgsfullt tagna med ljus både kors och tvärs. Med speglar och andra atteraljer en fotograf som proffsknäpper har till sitt förfogande. Mit i alla bilder fanns det en tjusig modell som oftast prydde och förstärkte.

Efter att bilderna var tagna togs dom hem och fixades i lightroom och fotoshop. Skuggor fixades och ljus justerades. Det tar en stund att få till det perfekta fotot om man är proffs tydligen.

Själv tycker jag att det är fusk att manupulera med ljuset i div program efter att bilden är tagen. Här ska man hitta ett bra naturligt ljus och hålla sig till det. Gillar fixade bilder där man til  exempel lagt in ett rymdskepp i ett annat foto i stadsmiljö, men att fixa och trixa är inget för mig. Jag är mera en shot and go människa.

Skulle dock vilja kunna behärska potoshop och lightroom men en så länge har det inte funnist ro att fördjupa sig. På önskelistan står det även en fotokurs där jag får lära mig mera om dom manuella inställningarna i kameran. Som det är nu fotar jag nästan enbart med dom fasta.

Har gått med i några fotosidor på facebook men det är fina alser som visas, nästan så man blir rädd att lägga upp egna, syrlig kritig på något jag tycker jag gjort bra är det värsta jag vet. Mest tittar jag på andra bilder och får insperation.

Vart går då gränsen mellan foto och konst. Jag vill säga så snart du trixar med bilden och ändrar det naturliga för att få det bättre i mitt eller betraktarens ögon.

På fotoutställningen var alla bilder fina på sitt vis men en bild på rosa balar i ett härligt kvällsljus hade förstörts genom att fotografen placerat sin modell där. Inget dåligt om modeller, men just i den bilden missprydde hon.

Nu jobbar jag och det ser mer o mer ut som om det blir hela veckan ute på molnfabriken. Mera pengar men tyvärr inte så mycket tid åt att fotografera. och det blir bara svårare och svårare ju flera som går ut och tar bilder på samma saker och lägger ut på facebook, man vill liksom göra olika.

En tomat i växthus taget med ett av dom fasta inställningarna i kameran som ändrar lite på ljuset och 3 dimisionellar upp bilden en smula

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)