MATOS 

Mat tankar och foton

 

 

 

papperslöst 

2017-07-03

Det papperslösa kontoret, eller varför inte en hel värld helt utan papper. Där all information och korrespondans privat som statslig och kommersiell  går via trådar direkt till den det berör. Ja det måste förr ha varit datafolkets våta dröm där dom satt i sina källare och pillade med ettor o nollor. Tänk att redan på 2000 talet kommer våran vision att lyckas drömde dom.

Nå hur blev det. Är världen papperslös nu i nådens år 2017. Knappast. Tycker det ska skyfflas mer pappaer en någonsin fram o tillbaka. Myndigheter och annat har inte tillräkligt med egna papper så dom måste promt ha våra hela tiden.

Det statliga är värst. Inte nog med att det mesta ska gå via papper. Det måste vara orginal också. Hur kan man tro att det finns mer en 1 orginal av samma dokument.

Inte nog med det. Man vill att alla papper ska skickas omgående. Gärna innan det har hänt, till exempel A-kassorna vill ha arbetsgivarintyg innan perioden är slut i orginal förstås.

Som lök på lax är postgången i det här landet som är utom allt försvar. Någonstans därute i en mörk postsäck ligger just mitt viktiga dokument och gråter. Pengar som rättmätligen är mina kvarhölls av myndigheter och information fördröjs. Efter ett par varv runt sverige får då till slut myndigheten mina pappae, ja då är det försent för just den myndigheten betalar bara ut pengar den sista varje månad och det var ju igår det.

Men ibland är det inte skickandet eller inbetalning det är fel på. Ett papper är skit värd om det inte står något på, eller om det står fel saker i dokumentet. Då stannar hela processen av. Mången gång har jag väntat mig blå på viktiga papper som aldrig dyker upp. Vissa som sitter på kontor uppträder som om dom aldrig skådat ett papper förut, undrar varför. Sitter man där man sitter borde man ju veta eller?

Andra vill att man ska skicka sina papper till en inläsningscentral i någon kommun där det förut fanns något millitärt. Bra förstås men dumt att samla på pappaer bara för att sedan scanna in dom och sen spara det elektroniskt. Varför inte låta oss som kan skicka dokument elektroniskt och spara arkivplats. För förstås ska all papper sparas, det är lag på det minsann.

Så runt omkring i tjusiga arkiv ligger alla papper som skickas från oss till myndigheter o företag  och samlar damm. Någon ska förstås jobba på dom, kanske det är framtidens enkla jobb. Att vakta papper, eller så är det inte så enkelt att få pappaer att ligga snyggt.

Pappersföretagen gnäller att det görs för lite papper, folk köper inte papper eller använder papper. Då har man inte varit på ett arkiv, det hör jag det.

I filmen o böckernas värld sker all korrespondans och till och med persontransport elektroniskt. Alla papper till o med kontanter sparas i välbevakade silosar långt ner i underjorden och vaktas av James bond Maclains och Gi Joes helt ointagbara.

Folk ställer sig på små avsatser och blir skickade kors och tvärs utan minsta besvär. Här nu 2017 Åker vi buss eller tåg ja vi gör det om den nu kommer.

Till och med den lätta papperssedeln är på väg att försvinna till förmån för mynt. Snart räknar vi inte kontanter i sedlar längre utan i kilo. Den där gubben ser rik ut han har minst 20 kilo pengar på sig. Det får han gå omkring med då banker och affärer vägrar ta mot mynt. Nä plastkort ska det vara numera.

Mynttillvärkare och plastkortsfabrikanter ska ju förstås också leva. Det kan ju dom som förut gjorde bli omskolade till, då finns det snart inga som gör papper och problemet är löst.

Nä nu börjar snart Gisslantagningen på femman. 

Kram o Hej

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)