MATOS 

Mat tankar och foton

 

 

 

Blogg

Durkslaget Korsgatan 13 Norrköping

I år firades det nya året in kungligt med blandannat middag på lokal. Eftersom vi var lite sena så blev det den restaurang som hade lediga platser helt enkelt, fast vi tyckte nog menyn var lite tråkig. Något som faktiskt genomsyrar alla restauranger i stan. Måste man äta Skagen och oxe på Nyårsafton.

Nyårsmiddag 3 rätter 695 kr

Kräft Bisquie (soppa) med havskräfta sjökorall vattenkrasse och syrad gurka.

En vacker och  krämig soppa med tydlig smak av Kräfta och hav. Lagom kryddig väldigt god. Den syrade gurkan bröt av och formade enheten,. En suberb start på middagen.

JJJJJ

Helstekt oxfile i rödvin skogsvamp kastanjenötter tryffelcreme mandelpotatispure

Smaken var det inget fel på. Oxen mör och perfekt stekt medium. Helt okej sås med tydlig smak av vin. Potatispure kanske något stabbig och lätt smaklös men rätt okej endå. Men ett sånt här tillfälle skulle jag nog ha valt ett annat tillbehör en potatispure.

Tryffelcremen på köttet smakade ingenting och tillförde lika lite. Kastanjerna mjuka och svampen lite urvattnad . uppläggningen slaffsig och trist. Här saknades det l kärlek i tanken och festlighet i handling.

 

J

Mörk chokladmousse med hallon vaniljrom kaksmul och mandelcrisp

Från botten till absolut toppen for vi i en rasande fart. En kollosalt vacker dessert som smakade ljuvligt. Härligt fluffig och lagom chokladig mousse som formligen smälte i munnen. En rätt som både var en fröjd för ögat som gom. Huvudrätten kändes genast ännu tråkigare.

JJJJJ

Fulldukat i restaurangen men nästan öde. maten kom snabbt till bordet. servicepersonalen lyhörd och uppmärksam. Durkslaget en rätt mysig plats att vara på, man känner sig välkommen och numera finns det rätt mycket att välja på när det gäller dryck.

Ägaren fick sig en avhyvling och hoppas man tänker på helheten nästa år

JJJJ

Tarboosh & Habib Taborsbergsvägen 20 Norrköping

PREMIÄR!

Gamla posten i Haga har på nytt bytt namn. Och nä, det blev ingen tairestaurang den här gången heller.

SHWARMARULLE 50?KR

Googlade på shwarma och fick fram att det var kött som liknade kebab och smakade kryddpeppar och ibland vinäger. Har smakat och gillat detta förut men då smakade det inte riktigt lika autentisk som nu.

Varmt nygräddat bröd. Gott kött som smakade lite kryddpeppar. Sallad Lök och en inlagd grönsak (Gurka?) som smakade väldans massa vinäger. Vit sås som smakade lite sött och vitlök. Kanske fanns det annan sås men ingen frågade, inte så säker på att jag är så förtjust i Shwarma längre.

JJ

En rätt okej lokal men lite murrig, kanske det ska föreställa mysbelysning men tyckte nog det va rätt mörkt.

Sportbaren har blivit pizzeria som om vi inte hade nog med det i området

Min rulle gjordes i Habib men betalades i Tarboosh. Upfattade priset som 50 kr men betalade 65 och fick inget kvitto

Inga maträtter som sticker ut vare sig när det gäller Pizza eller något annat. Men kommer nog testa igen vartefter.

Här är det industrilager som gäller om man vill ha något starkt till maten

J

 

Frasses Margaretagatan 75 Söderköping

Inte ofta jag blir sugen på en produkt bara av att se på reklamen, anser mig rätt motståndskraftig på så vis. Men efter att ha sett reklam för Frasses Skrov Royal salami o Brie vattnades det så pass i gomseglet att jag vid första bästa tillfälle reste till närmaste restaurang. 

SKROVE ROYAL SALAMI OCH BRIE MED LÄSK OCH POMMES

102 KR

Brödet varmt och krispigt, rätt motståndskraftigt mot fukt så det var inte så där svampigt ett hamburgerbröd kan vara.

2 stora saftiga men lite smaklösa köttpuckar.

Smaklös salami som faktiskt inte tillförde ett endaste dugg och 2 skivor Brie som förvisso smakade ost men kändes som om dom var gjorda av gummi.

Lök sallad tomat och en lite skarp tryffelmajonäs. Det hela var en rätt svåräten och kletig historia. Men delade man upp den gick det bra.

Pommen lite sladdrig men varm 2 härligt frasiga lökringar.

Trevligt serverat i en korg.

JJ

Frasses ligger centralt vid Fixområdet i Söderköping. Här rör det sig mycket folk men på Frasses va det lugnt. En rätt trist lokal både inne och ute. Skylten får mig att tänka mera på en bilfirma en ett matställe.

Maten snabbt fram och tillagas efter beställning. Något som man gjort sedan starten här på Frasses och Mc Donalds börjat med först nu på senare tid. Sent ska syndarna vakna. 

JJ

 Visst. Hamburgare var hög. Betydligt högre en andra burgare hos konkurenten. Men inte va det fullt lika bra  som på bilden. Bilden ovan visar en saftig nystekt hamburagre i all sin prakt men den är korrigerad och kanske till o med manipulerad för att se så tilltalande ut som möjligt. Tanken är att vi ska bli så sugna att vi sedan äter hamburgaren endå fast den inte riktigt ser ut som den gjorde på bild.

 

Brewdog Nya Torget Norrköping

Mitt i den folkpulserande stadskärnan ligger Brewdog här i stan. Nybyggt och fin. Denna recention kommer ta upp både mat och öl.

Dont Bacon My Heart 175 kr 

(Hamburgare,Mapelsuryp baked bacon, svarta sara tomat, sallad)

Det viktigast i en hamburgare är förstås köttet. I det här fallet va det  nötkött av okänt usprung format  till en puck, inte saftig och porös utan mera kompakt och torr, man fick lite känsla av gummi när man petade på den. En välstekt industrihamburgare, någon vid bordet sa att den var typisk Engelsk. 

Brukar normalt gnälla på hamburgare att dom är lite kladdiga, denna var tvärtom. Knappt ingen dressing alls.

God pomme

Het rödkålssallad piffade upp det hela

Snyggt serverat på en bricka

JJ

Trivsam lokal som blir lite stökigt ibland men det går i vågor såg vi

Obekväma stolar

Bra stämning

Här får man ta med sig hunden som får en vattenskål och en filt att ligga på. Vi såg en stor Sankt bernad som lade sig tillrätta och såg ut att ha det rätt bra i sitt hörn.

Trevlig personal men alla kanske inte hade full koll

Kontantfritt

JJJ

Ölprovning va det ja! Brewdog va mitt inne i sin Collabfest vilket innebar att man förutom sina vanliga öl också hade en hel del öl som man bryggt tillsammans med andra bryggerier. Svenska representanterna va Örebro Brygghus  Oppegårds och Hyllinge.

Stouten från Örebro (kvällens bästa öl enligt mig)  ingick  provningen och ölet från Hyllinge tog jag till maten.


Den trevliga barchefen från Göteborg berättade kortfattat om dom ölen som vi fick och historian bakom Brewdog. Snabbt efter provningen försvann hon till andra sysslor och flera frågor fick hänga kvar i luften.

Understundom stökigt i lokalen så det var lite svårt att höra vad som sades i vårat hörn,

5 smakprov plus mat för 400kr är prisvärt med tanke på att det är rätt dyrt här på Brewdog, kvalite kostar men lite svider det allt i plånboken.

Appropå chef så söker man just en barchef till Norrköping, tycker du att just du vill vara den som styr och ställer  tveka inte att gå dit o prata med dom.

JJJ

 

Järnvägscafeet Järnvägsgatan 3 Linköping

I Linköping resecentrum går det tydligen bra att ha flera matställen som samsas, i Norrköping finns det bara dyrt kaffe och allt annat knuffas undan.

Helstekt benfri kottlettrad  stekt potatis champinjonsås 95 kr 

Buffe så man fick ta så mycket eller lite man ville av mat och grönsaker. Fanns även kyckling men valde en rätt denna dag.

Tjocka och lite torra skivor kottlettrad. God stekt potatis och en okej men  lite smaklös champinjonsås. Trevlig grönsaksbuffe

JJ

Välstädad toalett där man som kund inte behövde betala

Mycket folk och lite rörigt. Knöka sig fram till maten va lite som på en Finlandsfärja. 

Flera kantiner, inget uppmärkt så man måste lyfta på alla lock för att se vad som fanns. 

JJ

Nils Holgersson TTline (Rostock - Trelleborg

Köttbullar sås och potatis 120 kr

Smaklösa industriköttbullar. Rätt okej kokt potatis. Såsen däremot var riktigt god, Troligen  tysk skybas och det är riktigt gott och stapelvara här hemma i hushållet. Mat från buffe så man fick ta så mycket sås man ville. Ett klart plus när det är gott.

JJJ

Som ni har läst har jag börjat lägga extra märke till faciliteterna på dom ställen jag besöker. Har blivit lite yrkesskadad och kollar  efter listan där man skriver på att det är städat. På Nils Holgersson fanns det en sådan lista och innan jag gjorde mitt bestyr kollade jag. Mitt i  kom det en man och skrev på listan klockan var då 15:30. När jag var färdig tittade jag nyfiket vad han hade gjort. Det visade sig att han signerat för både städning 16:00 och 18:00. Smidigt när man kan göra så. Nu såg det rätt ok ut Men skulle jag fuska så där på Djurparken hade jag fått sparken.

J

Kamp Theater Severinstrabe 4 Bad Doberand

Pasta Carbonara

En osexig okryddad och osåsig anrättning

J

Apfelstrudel med glass och grädde

Industristrudel som smakade rätt okej trots allt. Men utan vare sig choklad eller nötter lyfte den inte såsom den på konditoriet.

Rätt ok glass och vanlig grädde här också. En bra avslutning.

JJ

En kombinerad teater/biograf där väggarna gick i käckt rosa och toaletterna var kaxigt markerade för vem som skulle gå vart.

Ett kulturellt ställe där personalen var lite speciell men glad

JJJ

 

Steakhaus Mollieblick Molliestrabe 13 BadDoberand


Benfri fläskkotlett champinjoner pomme

En saftig bit kött med färska champinjoner ingen sås så det blev rätt torrt.

Rätt okej pomme och en liten sallad (som tyskarna har blivit bättre på att ha på tallriken

JJJ

Satt man ute va det en fingerlängd till Ångloket som kom tuffande på gatan. Klart en upplevelse

JJJJ

 

Mannam Västgötebacken 20 Norrköping

Koriansk mat. Kan det vara något? Nytt är det iallafall både för mig och Norrköpingsborna. Mannam är nyöppnat och finns nära centrum och studenter.

Hoedopbap med råmarinerad lax 129 kronor

Sojabönor,rödkål,isbergssallad,morot, mango, gurka,alfagroddar, sjögräs, råris.

En vacker rätt med  Goda fräscha krispiga grönsaker (lite besviken över att det var frusen upptinad mango) och mild marinerad lax hotades upp med en stark majonäsig sås. Längst ner lite halvvarmt ris. En sallad. Men väldigt god sallad. Inte sista gången jag äter här.

 

JJJJ

En liten lokal med stora glasrutor så man känner sig rätt betittad när man sitter där och äter.

Inte helt lätt att komma hit med bil

Maten snabbt fram 

Minus för papptallrikar och plastbestick

Ingen toalett (men det är klassad som en takeaway restaurang och då är det inget krav på det)

Upptinad frusen mango blir lite slabbig. Varför inte färsk när resten av råvarorna är det?

JJ

FährBlick Strandpromenade 51 Sassnitz

Det fanns flera restauranger längre bort, men vi var så kissnödiga att det blev ett stopp här.

Variation på scnitsel 14 Euro

1 scnitsel med champinjonsås. Frasig men lite torr. såsen smaklös och lite blaskig.

1 Scnitsel med lökchytney Lika stekt som den första. En hetsyrlig chytney med krispig lök  passade rätt bra till.

Stekt kulpotatis och lite grönt (som tyskarna har blivit bättre på att lägga på tallriken utan att man behöver betala extra)

JJ

Ett trevligt ställe på Strandpromenaden . Fin utsikt mot havet och god öl.

Toaletten i gott skick

Personalen trevlig men lite långsam och förstod inte vinkarna när man till exempel villa ha en öl till eller betala

JJ

Peters Konditori & Bäckerie Hafenbahnhof Hafenstrabe 12c Sassnitz

Det finns många Peters i Sassnitz. Vi testade ett av dom och blev nöjda.

Apfelstrudel med grädde och glass

Strudel är en lite snitsigare och frasigare variant av våran äppelkaka, oftast är den halvfabrikat men här har man nog gjort allt i köket då det var ett bageri.

Har i ärlighetens namn inte ätit så många apfelstrudlar i mitt liv, men med tanke på denna borde det ske oftare, ett mästervärk helt enkelt.

Frasig smördeg, lagom mjuka äpplen, choklad. Mums! serverades lite ljummen Till det en läcker vaniljglass så gul att man trodde den var färgad. Men helt klart va den gjord med äkta grädde och vanilj. Riktig grädde och snyggt garnerad.

Smaken då? Helt ljuvlig

JJJJJ

Gamla järnvägsstationen  när man förr kom till Sassnitz med tågfärjan. En hel del har man bevarat.

Mycket folk men snabb servering

JJJJ

 

Pakhuset Svaneke

Här serverades det biff på längden tvären höjden och på planka. Ett för mig lite udda inslag var

Hakkeböff på planka 149 dk

Anrättningen såg ut som en stor bakelse när den kom in, rätt tufft faktiskt.

Hyffsat fluffigt men rätt smaklöst mos döljde en rejäl hamburgare av grovmalet nötkött. Även den lite åt det smaklösa hållet. Örtsmöret ovanpå piffade upp det hela en smula.

Lite synd att jag inte tog lite blåmögelost som tillbehör, det skulle nog ha livat upp det hela.

En rejäl grönsaksbuffe som det pysslades med och hölls fräsch

JJJ

För 40 danska pengar fick man ta fritt ur glassfrysen, i den såg det ut som om man tagig glass med en yxa det fanns även en mjukglassmaskin och en massa toppings att välja på så det blev det.

Rätt rörigt och mycket barn i lokalen

Trevlig personal

Och förstås Svaneke att dricka

JJJ

 

 

jjjjjjjjjjdddd

jjsjsjsjsjsjd

 

l

 

 

Bonnalås Glastorvet 2 Svaneke (Bornholm)

Man hade här gått på för fullt hela sommaren, men nu låg man lite på sparlåga inför stängning för säsongen. Fanns därför inte alla ingridienser som man skröt om vid dörren. Lite synd, men hur det nu var efter lite tvekande blev det pizza med.

Bacon

Karameliserad lök

Äppelrellish

Grand Padino

Svartpeppar

Äter inte kanterna men när dom är som puffärmar är det ett tecken på kvalite har jag förstått., Botten är tunn och krispig. Tomatsåsen lite kryddig men tomatig som hemmagjord och  fräsch. Bacon som är lagom salt. Karameliserad lök lite söt och äpplerelishen med stora bitar äpple kryddig o fruktigt. Svartpeppar som kronan på verket.Den godaste pizzan jag ätit helt klart!

Här går mat och dryck hand i hand och det som fanns på tapp lika självklart högklassigt  som råvarorna på pizzorna

JJJJJ

Först enormt besvikna att spenaten va slut, men när vi väll lyckades bestämma oss var det inget att vara ledsen över

Ägaren sympatisk och tyckte nog det var intressant att snacka mat och öl med intresserade gäster

Inne lite trångt o stökigt. Ute en smula blåsigt men det funkade endå

Toaletterna liknade byggbaracker, men fyllde sin funktion när man var nödig.

JJJJJ

Cafe Majoka Havnen 8 Hasle (Bornholm)


Kärlek i  köket och havet utanför ja då kan det inte bli annat en bäst. Nog den godaste mackan som någonsin sett sitt ljus på hemsidan.

En  bit fisk (spätta som nästan sprattlade där på tallriken  så färsk va den) stekt med smör och omsorg. En riktigt god remoladsås, färska räkor och lite stenbitsrom på toppen Under en liten bit rågbröd (annars blir det ju inten macka). Salsan lite het och fruktig, ett perfekt tillbehör.

JJJJJ

JJJJ

Blåsigt så vi satt inne men vi hade utsikt över hamnen på andra sidan vägen.

Glad personal 

Mysig lokal

Dansk gemyt när den är som bäst

 

Toaletten ren och fin med en lite speciell dekor på dörrarna. Här vågar man sticka ut och det råder ju inga tvivel vart man ska.

 

Hotell Lagan Laganvägen 2 Lagan

Älgryta 139 kronor

Ett ställe vi besökt flera gånger på väg bort och blivit nöjda. Varje gång vi äter älgryta tänker vi osökt på råvarorna, men inte kommer dom från den lokala älparken.  Eller gör dom det?

Grytan denna gång var tämligen salt och saknade enbär och kryddpeppar som jag anser en älggryta ska smaka lite av men köttet mört förutom det innehöll grytan också lök och champinjoner. Picklad lök som tillbehör genialisk. Är inte så förtjust av lingon men råröda passade perfekt till den här grytan och frukade upp det hela en smula. En vacker sallad till och potatis som var kokad lagom.

Värdshuset vid Lagan är fortfarande stället där man kan få älgryta så man orkar åka en bit till!

JJJ

 

Lite rörigt utanför då delar av parkeringen var avstängd av okänd anledning.

Matsalen och framförallt utsidan är rätt tråkig.

Maten snabbt på bordet

Toaletterna rena och fräscha

JJ

CHOPCHOP Stenbocksvägen 1 Nyköping

Spicy lime chicken med ris 95 kr

En tämligen torr rätt, lite trist då jag igentligen var sugen på något med lite mera sås.

Kycklingen rätt krispig och saknade såväl limesmak som chilihetta. Lite snurkna paprikabitar och lök va grönsakerna. Riset ok.

J

 Mycket folk så någon snabbmat va det inte 

Lokalen modern

Det nya är att man på skärmar ser sitt nummer tillagas och serveras, rätt smart

JJ

 

 

 

Vänneberga Gård Söderköping

 

Buffe 195 kronor

God romsås och laxröra, potatissallad med äpple som gav en fin friskhet åt en annars rätt okryddad sallad. Rostbiff som va lite åt det råa hållet, god varmrökt lax och helt okej karre. Hann inte med potatisgratengen så det blev Jansson istället. En krämig men väldigt grötig och lite flottig historia, inte speciellt god tyvärr  passade dessutom alls inte ihop med det övriga rätterna. Undrar lite varför det inte fanns gratäng så det räckte.

J

Vänneberga Gård ligger väldigt vackert med utsikt mot Göta Kanal. Vi satt ute och fick se båtar. Det finns även en välsorterad gårdsbutik med blandannat rapsolja från Öland. 

JJJ

Restaurang Safari Kolmårdens Djurpark

 Där i kön såg det ut som ren skär utfodring, mat lagad utan känsla och kärlek. Skenet bedrog.

Karren saftig och god. Kycklingen genomstekt men endå saftig. Inte alls så där torr som kyckling på liknande ställen kan vara. Det samma gäller laxen. Den röda curryn smakade jag aldrig, men den såg bra ut.

Såsen syrlig och väkokt. Man kände äppelsmak.

Potatisen lagom kokt

Grädden var riktig men pannkakorna färdiga. Dom smakade dock helt okej endå.

 

JJJ

Rent och snyggt

Coca Cola att dricka (inte så konstigt då det är en av Djurparkens sammarbetspartner)

Märkligt förfarande att man bara får en tallrik där vid kassan och det finns inga att byta med. Blandningen pannkaka o äppelsky skär sig något. Hade önskat att man kunde smidigt byta tallrik utan att gå o sno en med tjejen i kassans arga blick bakom en.

Rörigt och längre köer en vid smörgåsbordet på Finlandsfärjan

Utsikten är bedövande vacker

JJ

Djurönästet Taimat Djurövägen 33 Norrköping

 

Stekt Kyckling med Mango (till vänster) och Stekt kyckling med ingefära (till höger) 65 kr/st

Vill påstå att jag är en tämligen van taimatsätare, vet dock inte hur den serveras i Tailand då jag aldrig varit där. Men här i sverige har jag ätit en o annan portion.

Stekt kyckling med mango låter på pappret som en kanonrätt, färska grönsaker o saftig mango i kryddig förening. Dock saknade jag just saftig mango i just denna rätt och det känns som om man hade ätit den i Tailand hade det funnits. 

Kycklingen mör och lagom stekt, knapriga chasewnötter paprika o lök. Smaken lite diffus söt och visst kunde man kanske med fantasi ana lite mango där. Men inte alls som jag hade tänkt. Troligen hade man använt någon smaksättningspasta och det blir inte riktigt samma sak

JJ

I kyckling med ingefära hade man stekt kycklingen lika bra som den första rätten champinjoner lök kinesisk svamp  paprika o färsk ingefära.  Sting av chili och bra ingefära smak. En okej anrättning.

JJJ

Lite dåligt med sås och det gällde båda rätterna. Riset rätt klibbigt, lite grötigt och det är jag inte så där värst förtjust

En liten bod på tomten funkar som restaurang  men lite opraktiskt att man bara kan tillaga en rätt åt gången, väntetiden blir lång.

Ljust och frächt inne men väldigt osigt och varmt och jag gillar ju  att se kockar i arbete

Färska grönsaker men saknar färsk Mango

Ett helt fält att parkera på om man så vill.

Smidiga "ta med" lådor som höll värmen bra 

Bra potential men en bra bit att åka, det drar ner en smula. Ett sånt här ställe runt knuten och jag skulle bara äta taimat.

Öppet bara Fredagar o Lördagar men noterade en strid ström av kunder så kanske det blir utökning vartefter.


JJ

Arkösunds Hamnkrog Arkösundsvägen 559 Arkösund

Gamla Gråbo där man förr kunde köpa rökt småsill har blivit gult och säljer numera stekt ströming glass och öl.

Rosekalv entrecote kantarellsås färsk potais och legymer 195kr

Köttet smakade inte så där värst mycket rosepeppar så är inte helt säker på vad som igentligen menas med rosekalv. Men köttet var mört och perfekt stekt medium som jag önskade.

God lagom kokt potatis

Såsen något smaklös (men det var snabbt avhjälpt med några korn peppar från burken på bordet)  mycket kantareller vilket förstås är ett rejält plus i kanten.

Kokta lite urvattnade legymer, hade nog mer önskat en krispig grönsallad med lite rödlök som min medätare fick till sin strömming.

JJJ

Gråbo har som sagt blivit gult med fullständiga rättigheter.

Mysigt att sitta ute och kolla på folkvimlet så här i semestertider

Maten snart på bordet och personalen uppmärksam

Det ska vara rikligt med det som står på menyn har man annamat här och kantarellsåsen innehåller ett stort lass kantareller, riktigt bra!

Min medätares potatismos smakade hemlagat

Men Gravlaxsås till  stekt strömming??????????

Nostalgivarningen är hög och känslorna svallar en smula

JJJ