Din Rubrik

Chiligryta

Nötkött (grytbitar, högrev ryggbiff) i strimlor eller mindre bitar

Gul lök

Vitlök

½ paket bacon

Olja

Knorr Fond du Chef Rich Beef

Rökt paprika pulver (Kockens)

Anchor chili pepper (Santa Maria)

Chipotle chili pepper (Santa Maria)

Cayennepeppar (Santa Maria)

Kebabkrydda (Santa Maria)

Findus fryst chili

1 msk Stark Paprika pure

Vatten

Flytande Oxfond (gärna den med rödvin)

Mörk choklad

 1 dl Äpplemust (ej koncentrat)

Gör så här

Stek köttet i omgångar med olja lägg i en kastrull (med lock) eller gryta

Svetta lök vitlök och stek bacon häll i kastrullen

Fyll på så det täcker  med vatten  buljong fond paprikapure äpplemust 

I med kryddorna (var generös, styrkan går att justera med vatten)

Koka upp och på med lockat låt småpruttra i 3-4 timmar under lock. Rör om lite då och då och fyll på med vatten , grytan ska vara riktigt mustig smakrik med lagom hetta och köttet falla isär bara man tittar på det.

Lägg i några bitar choklad mot slutet och smaka av och justera med chili vatten fond äpplejuice (men kom ihåg att grytan inte ska vara syrlig utan mustig och het)

Grönsaksris

Långkornigt kokt ris

paprika i bitar

lök i bitar

Champinjoner i bitar

Olja

Santa Maria Mango sauce

Salt Vitpeppar

Gör så här

Blanda lök, champinjoner, paprika med lite olja och mangosauce.

Stek lätt i olja

Blanda med ris och värm en stund

Smaksätt med mera mango salt o peppar om så önskas

Serveras till grytan.

Marinerade Champinjoner

Små hela färska champinjoner

Smör

Hackad gul lök

Hackad vitlök

Hackad ingefära

Pressad lime

Vitpeppar  röksalt

1-2 msk Bong Touch of Taste Asian Fond Green and frech

1 dl Fin Rapsolja

Stek champinjonerna lätt i smör. 

Svetta lök, vitlök, ingefära efter champinjonerna med en skvätt rapsolja (spara resten till marinaden)

Blanda allt i en skål. Smaka av med salt vitpeppar och Lime.

Låt stå i kylen någon dag rör om lite då och då.

Servera till kött, i sallad eller som tilltugg.

Hummersoppa

1 kokt hummer

1 Gul lök i bitar

1 morot i bitar

1 palsternacka i bitar

1 stjälk selleri i bitar

1 knippa hackad färsk dill

Smör

Hummerfond

Fiskbuljong

Vatten

vitpeppar

Salt

Grädde

Creme Fraiche

Tabasco

1 hackad vårlök

Purjolök fint strimlad

Ta loss kött från hummern, skär i grova bitar och ställ svalt

Fräs hummerskal, lök selleri,palsternacka, morot dill i smör

Vatten och hummerfond, fiskbuljong låt det koka en stund.

Sila

Tillsätt grädde cremefraice vatten  koka upp och låt det puttra en stund

Svetta purjolök vårlök och hummerkött i smör häll i i soppan och låte det koka upp 

smaksatt med salt  vitpeppar tabasco hummerfond

Severa

 

 

 

 

 

Mustig syrlig sky

1 Carlottenlök i skivor

1 klyfta vitlök i skivor

Finhackad Ingefära

Finhackad chili

1 förp Knorr Fond du chef rich Beef

1 skvätt charlottenlök fond

Rödvin

Vatten

5-6 Blåbär

5-6 Hallon

Mörk choklad

Fikon Balsamico

Hallon Balsamico

Vitpeppar

Stek lök chili ingefära lätt och häll i bären. Rör om och tillsätt rödvin fond och vatten. Koka upp och låt det fortsätta småkoka i 1½ timma (kanske det behövs spädas med vatten och vin ibland). Sila (se till att alla juicer kommer med tillbaka i skyn) och smaksatt med balsamico vitpeppar och choklad

 

Messmörsås

Messmör

1 dl vitt vin

1 dl äpplemust

1 förpackning fond du chef fisk

1 chalottenlök

lite smör

grädde

vitpeppar salt

Svetta charlottenlök i smör

tillsätt vin fond och äpplemust och låt det koka rätt häftigt

Klicka i en försvarlig klutt messmör och grädde

Smaksätt med salt vitpeppar och mer messmör om så önskas

Koka ihop

servera till kött eller stekt fisk

 

 

 

Barackgryta

Strimlad fläskkött

½ syrligt äpple

1 gul lök

3-4 skivade champinjoner

2 msk Röd currypasta

1 dl vatten + en skvätt kycklingfond

1 skvätt grädde

matolja

Stek kött lök o champinjoner i olja. Ge äpple en liten omgång i stekpannan innan vatten currypasta fond. Koka en stund och häll seden i lite grädde. Koka en stund till. Klart.

Servera med en sallad och ris.

 

 

Kebabgryta

Kebabskav

1 gul lök

Bacon

3-4 Körsbärstomater i bitar

4-5 färska delade champinjoner

1 hackad vitlöksklyfta

Generöst med strimlad  inlaggd paprika

1 tsk tomatpure

2 dl vatten

1 dl grädde

Smör eller olja

1 msk Grönsaksfond

1-2 dutt av favoritchilin

Kebabkrydda

svartpeppar

Stek kött lök Champinjoner bacon med kryddorna i stekpanna med smör eller olja och lägg sedan i en kastrull eller gryta

tillsätt vatten o fond, grädde, chili Tillsätt tomat och tomatpure

Låt det stå och puttra en stund.

Smaksätt med svartpeppar och så lägg i paprikan.

Koka upp och servera med Pasta eller Ris o en grönsallad.

 

Fredagsmyskassler

För ca 1 person

Lämplig ugnssäker form

några kluttar smör

3 skivor kassler

1 dl skivade champinjoner 

1 dl skivad purjolök

2 ringar annanas i bitar

grädde, vatten

1 dl Felix tomatsoppa

1 dl lagrad ost (Allerums långlagrade med mackmyra svensk whisky)

Smör i formen

kasslern

purjolöken, champinjonerna och annanasen

Tomatsoppan, grädden. Rör ihop något och späd ev med vatten

svartpeppar och ost.

30 minuter i ugnen 200 grader

Bombayris

Långkornigt ris

Vatten

1 klick smör

Renee Voltaire Lantbuljong Hej Bombay

2 tunt skivade vitlökar

1 gul skivad lök

 

Svetta lök och vitlök med smör i en gryta

Rör ner ris så det blandas med löken och vitlöken

Vatten och lantbuljong

Koka enligt anvisningarna

Till detta en fräch grönsallad och kanske något gott bröd.

Smaklig Spis

 

 

Sjömansfärs

500 g köttfärs

5 st stora skivade potatisar

2 skivade gula lökar

2 dl uppvärmd kycklingbuljong

2 dl mörkt öl

Börja med skivad potatis i en stekgryta

Färsen

Löken

och sist ett lager potatis

Blanda buljong och öl och häll i grytan tills potatisen är täckt, fyll på om det behövs under tillagningen.

Tillagas i ugn 200 grader i 1-1½ timma.

 

Het Currysoppa

1 liten gul lök i bitar

1 liten röd lök i bitar

1-2 vitlöksklyftor i bitar

2 cm av det gröna på purjo i skivor

1 cm ingefära

3 msk Scandinavian Organics kycklingbuljong

2 msk röd currypasta 

1 dl Grädde

Lite vatten

Pressad lime

Strimlad stekt kyckling

strimlad gul paprika

Strimlad röd paprika

skivade färska champinjoner

Stek lök och ingefära utan att det får färg. Mixa med grädde och vatten. 

Häll i kastrull och blanda i cockosmjölk och buljong.

Koka upp och tillsätt cyrrypasta och smaka av med limejuice

Spåd om det behövs med grädde eller vatten och smaka av med currypasta och limejuice.

Stek champinjoner och paprika tillsammans med kyckling snabbt i panna och lägg på djup tallrik.

Häll på Soppan.

Smaklig Måltid

Kalosch

200g fläskgrytbitar

3 st paprikor i bitar (gärna olika färger)

1 gul lök i bitar

1 liten tomat i bitar

1 msk Gulaschcreme

några svartpepparkorn

några kryddpepparkorn

1 lagerblad

2 dl rödvin + vatten

1 msk kalvbuljong

1 nypa Paprikasalt

1 msk rökt paprikapulver

olja

Gör så här!

Stek köttet i olja, lägg i gryta

Stek paprika och lök snabbt, lägg i grytan

Tillsätt tomat  kryddor fond  creme vatten och vin (så det täcker kött o grönt), ge ett uppkok

Koka i 1-2 timmar.

Serveras med grönsallad och ris eller potatis

Köttfärssås

500 g Köttfärs

ca 2dl Findus frysta torkade tomater

1msk tomatpure

1 gul lök

1 hackad vitlökslyfta

paprika salt

3 skivor strimlad bacon

3 skivade champinjoner

1 skvätt kalvfond

Paprika pasta

Tabasco

vatten

Lägg tomater vitlök paprika salt i lite ljummet vatten. Hacka och lägg åt sidan en stund.

Fräs köttfärs, lägg i en gryta.

Fräs lök, champinjoner, vitlök, bacon och lägg i gryta

Rör i hop med vatten  kalvfond tomat blandningen tabasco paprikapastan och tomatpure.

Koka en stund.

Smaka av med fond och mera kryddor om så behövs

Servera med nykokt pasta.

 

 

 

Lax i Ugn

1 portionsbit lax

Medium  chunky tacosås

Hackad Färsk Koriander

Smör

Vitpeppar

Tillbehör

1 liten rödlök

3 champinjoner

4-5 cocktailtomater

Creme fraiche saffran tomat

en skvätt grädde

hummerfond

vitpeppar citronsalt

kokt potatis

Börja med att blanda hackad färsk koriander i din favvotacosås och låt stå en stund.

Lägg rejält med smör i en mindre form

Lägg laxen i formen

peppra lätt

Klicka på rejält med tackosås

In i ugnen på 200 grader i typ 10 minuter

 

Koka upp creme fraiche med grädde och lite fond smaka av med vitpeppar

 

Stek lök champinjoner och tomat i smör smaka av med vitpeppar och ev salt.

 

Koka potatis

Lägg på tallrik och servera

SMAKLIG MÅLTID!

Älggryta

500g älggrytbitar

mjöl

smör

1 gul lök

1 rödlök

1 bit purjo

1 liten palsternacka

1 bit selleri

2 morötter

5 dl Rött vin

5 dl viltfond

5 st enbär

5 st kryddpepparkorn

1 msk tomatpure

Vinbärsgele

(Bong oxfond)

Vänd köttet i mjöl och stek i smör, stek i omgångar och lägg i kastrull

Tillsätt vin,fond, enbär,kryddpeppar, grönsaker, tomatpure.

Koka upp och låt grytan småputtra i 2-3 timmar (tills köttet är så mört som du önskar och såsen är smakrik och lite simmig.

Smaksätt med vinbärsgele och förstärk med oxfond om så behövs

Servera med pressad potatis och grönsallad

Sparrissoppa

2 knippor färsk sparris (i småbitar men spara knopparna)

3 skalade och finhackade små potatisar

1 gul skivad lök

1 klyfta grovhackad vitlök

1 tsk frusen chili

Grönsaksbuljong

ca 1 liter vatten + ca 5 dl till knoppkok

1 msk smör

Salt peppar tabasco

Citron

Koka sparrisen tillsammans med potatis, lök, vitlök,chili buljong och vatten så allt är mjukt. Mixa och häll på buljong vartefter så du får en bra soppa.

Koka knopparna i saltat citronvatten någon minut

koka upp soppan smaksätt med salt peppar och tabasco, montera med smör. Tillsätt dom nykokta knopparna och servera soppan rykande het.

 

Paprika sås

1 mellanstor rödlök

1 röd paprika

1 röd tomat

2 dl grädde

1 msk rökt paprikapulver

2 stänk tabasco

1 msk smör

Svetta lök, paprika,tomat i smör utan att grönsakerna får färg.

Tillsätt lite grädde och mixa med mixer eller med mixerstav.

Tillsätt resten av grädden paprikapulver o tabasco och låt koka upp.

sila om du tycker såsen är för grov

koka upp och smaka av.

Servera till pasta färsbiffar eller stekt kött.

Pastasås med Bacon

½ paket baon

1 liten rödlök skivad

1 bit skivad purjolök

1 dl champinjoner från burk

3 dl grädde

fjällbrynt Chevreost tub

Fjällbrynt salami Brieost tub

Bong lammfond

½ dl vatten

1 msk Färsk hackad rosmarin

svartpeppar

Tabasco

Röksalt

Stek lök bacon champinjoner

Tillsätt  vatten och rejäla tryck från båda osttuberna

Tillsätt rosmarin svartpeppar röksalt o lammfond

Låt koka ihop lite

Tillsätt grädde och tabasco

Låt alltsammans koka ihop till önskad tjocklek

Smaksätt med tabasco svartpeppar röksalt om så önskas

Servera med nykokt pasta

 

Äppel gräddsås

1 hackat äpple (Ingrid Marie)

1 liten gul hackad lök

2 dl vatten

 1 msk Viltfond

4 krossade Enbär

Några korn chili (i detta fall fryst från Findus)

2 dl grädde

En klick smör

1 liten bit mörk choklad

1 droppe Tabasco

En klick äppelmos

Stek äpple lök Enbär i lite smör. Tillsätt vatten chili och fond, låt det koka ner till ca 1 dl. Sila och se till att mosa lök o äpple ordentligt. Tillsätt Grädde och koka ihop en stund. Smaksätt med tabasco  choklad samt äpplemos. (för tjockare sås tillsatt redning)

Smaklig Spis

Servera till exempel helstekt kottlettrad potatis o grönsallad till

Julköttbullar

 

½ kg blandfärs

2  gula lökar

1 msk ströbröd

1 dl (uppkokt) Fond du chef rich beef

½ paket Bacon (Scan rapsgris)

2 msk Västerviks senap Apelsin fikon 

Ansjovisspad

1 skvätt grädde

1 msk kryddpeppar

1 nypa röksalt

1 tsk vitpeppar

smör

Blanda kryddor senap buljong ansjovisspad med ströbröd i en bunke låt vila

Mixa lök, bacon med grädde till en jämn smet klicka ner i bunken

Tillsätt köttfärs i bunken och blanda ihop till en fin smet, smaka av med favoritkryddor och eller mera kryddpeppar och senap låt smeten vila kallt en stund.

Rulla till bullar och stek i smör.

Rödvins sås

 

1 gul lök skuren i bitar

100g hackad bacon 

1 bit rotselleri skuren i bitar

1 bit palsternacka i bitar

1 liten morot i bitar

hackad persilja

1 rejäl ruska färsk timjan

1 röd tomat i bitar

3-4 hela vitpeppar lätt krossade

Enbär 3 lätt krossade

röksalt (kan med fördel krossas med vitpeppar o enbär)

1 tärning köttbuljong (Fond du chef)

1 stänk tabasco

25 cl Rödvin (jp Chenet merlot)

5 dl vatten

ev 1-2 dl grädde

Ev kalvfond

smör eller rapsolja

En klick smör

Fräs grönsaker och bacon lätt i smör eller olja.

Tillsätt persilja, timjan, vitpeppar, enbär röksalt o tabasco, tomat och låt det värmas under omrörning

Tillsätt vatten och buljong låt det koka medelhårt 20 min, rör ibland.

Tillsätt rödvin och låt det koka i 20-30 min

Sila såsen, se till att alla goda safter från grönsakerna kommer tillbaka till såsen.

Koka en stund till

Nu är det ca 3 dl kvar. Nu kan man om man vill ha det traditionella röda fägen på såsen späda med vatten till önskad smak, då såsen nu är ganska mustig och möjligen lite skarp.

Eller

Tillsätta grädde smör och ge såsen ett uppkok.